Kremowa jaglanka czekoladowo-kokosowa (wegan)

© cookrepublic.com_creamy-coconut-millet-porridge

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1-2 łyżki startej na drobnej tarce lub posiekanej gorzkiej czekolady (lub kakao),
  • 2 łyżki obranych solonych pistacji,
  • syrop z agawy, klonowy lub ksylitol (opcjonalnie).

Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż zacznie pachnieć i lekko zbrązowieje – uwaga aby jej nie przypalić (wcześniej można przelać ją na sicie wrzątkiem). Dodajemy goroącą wodę (będzie pryskać), solimy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu – nie mieszamy. Następnie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut.

Podajemy udekorowane czekoladą, pokruszonymi pistacjami i syropem!

Rozgrzewające, sycące i zdrowe śniadanie gotowe! A jeśli zależy nam na czasie – kaszę możemy ugotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać z mlekiem kokosowym i odrobiną wody.

Smacznego!

© cookrepublic.com_creamy-coconut-millet-porridgeZdjęcie i przepis pochodzą ze strony cookrepublic.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ