Kotleciki z cukinii (wege)

© taste.com.au_zuccini cutelet

Składniki na 2 porcje:

  • cukinia (ok. 400 g),
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej (żytniej, kukurydzianej, owsianej, pszennej),
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 szalotki lub posiekana cebulka,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek mleka lub mleka roślinnego,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub innych ulubionych ziół,
  • sól, pieprz,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • kilka łyżek oleju lub oliwy do smażenia.

Cukinie dokładnie myjemy, ew. obieramy i trzemy na grubej tarce. Odciskamy nadmiar soku, dodajemy mąkę, parmezan, jajko, szalotki, przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto formując płaskie placuszki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z surówką lub jogurtem naturalnym.

Smacznego!

© taste.com.au_zuccini cutletZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.taste.com.au.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ