Jesienna sałatka z gruszką i winogronami (wege)

© emma@vanillasplash/Foter/CC BY-NC-ND_parmez_grysz_rukola_winogr_walnuts

Koniec lata to czas, kiedy pojawiają się gruszki i winogrona. Są świeże i smakują wtedy najlepiej, warto po nie sięgać i wykorzystać do przygotowania nie tylko deserów, ale także wytrawnych dań. Ta szybka sałatka może stanowić przystawkę, dodatek do obiadu lub samodzielne danie – lunch do pracy lub kolację. Jeśli mamy więcej czasu, możemy gruszkę delikatnie ugrillować na patelni, a orzechy uprażyć – będą wtedy bardziej aromatyczne.

Potrzebne składniki:

  • kilka garści rukoli (lub innej sałaty),
  • 1/2 dojrzałej, jędrnej gruszki,
  • garść ciemnych winogron,
  • kilka wyłuskanych orzechów włoskich,
  • płatki parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego
    (kawałek ok. 10-15 g),
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub innego dowolnego oleju tłoczonego na zimno (z orzechów włoskich, pestek dyni, rzepakowego),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • świeżo zmielony czarny pieprz, ew. sól.

Rukolę i owoce dokładnie myjemy, gruszkę kroimy na cienkie plasterki. Orzechy łuskamy i dzielimy na ćwiartki. Parmezan trzemy na cienkie płatki.

Na rukoli układamy gruszkę, winogrona (jeśli są duże możemy je przekroić na połówki), orzechy, parmezan, całość skrapiamy oliwą i octem, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

 

© emma@vanillasplash/Foter/CC BY-NC-ND

 

Zdjęcie: © emma@vanillasplash/Foter/CC BY-NC-ND.

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ