Jadłospis 6 – ok. 1510 kcal (wege)

fotolia.com/© karandaev

na czczo: szklanka ciepłej wody z cytryną

I śniadanie – jaglanka z jabłkiem i żurawiną:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 1 średnie jabłko,
  • 1 łyżka żurawiny,
  • 200 ml mleka roślinnego + woda,
  • 1 płaska łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu, kurkumy, kardamonu.

II śniadanie:

  • kubek maślanki (250 ml),
  • 1 łyżka otrąb (żytnich, owsianych, jęczmiennych, orkiszowych),
  • 1 łyżka rodzynek.

lunch – mozzarella z pomidorem i sałatą:

  • 100 g mozzarelli light,
  • 1 duży pomidor,
  • kilka liści sałaty,
  • kilka czarnych oliwek,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • odrobina octu balsamicznego,
  • bazylia, oregano – świeże lub suszone,
  • 1 łyżka kiełków lucerny lub innych.

podwieczorek:

  • 1 średnie mango,
  • 4 orzechy włoskie.

kolacja – duszone warzywa z soczewicą:

  • 3 łyżki suchej soczewicy (ok. 35 g),
  • 1 mała cebulka,
  • 1/2 łyżki oliwy,
  • 200 g pomidorów bez skóry (mogą być z puszki),
  • 200 g pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • przyprawy: papryka słodka, wędzona, pieprz, czosnek, imbir.

Dodatkowo, w ciągu dnia postarajmy się wypić kilka szklanek ciepłych napojów (nie z lodówki, przynajmniej o temperaturze pokojowej) – herbaty zielonej, czerwonej, ziołowej (mięty, rumianku, pokrzywy, skrzypu, bratka itp.), owocowej lub ciepłej wody.

Unikajmy popijania posiłków (maksymalnie pół szklanki), aby nie rozrzedzać soków żołądkowych i zakłócać trawienia. Pijmy pół godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku.

Smacznego!

 

 

Zdjęcie: fotolia.com/© karandaev.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ