Jadłospis 5 – ok. 1435 kcal (wege)

fotolia.com/© karandaev

na czczo: szklanka ciepłej wody z cytryną

I śniadanie – serek wiejski z miodem:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego light (150 g),
  • 1 płaska łyżka miodu,
  • 2 kromki razowego pieczywa,
  • 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie),
  • kawa lub herbata,

II śniadanie:

  • 1 gruszka,
  • 3 suszone daktyle,
  • szklanka soku marchwiowego (250 ml).

lunch – sałatka z gotowanym bobem, granatem, awokado i brązowym ryżem:

  • 100 g gotowanego bobu,
  • 1/4 awokado,
  • 30 g brązowego ryżu,
  • 4 łyżki pestek owocu granatu,
  • 1 łyżka podprażonych orzechów laskowych,
  • skórka otarta z limonki,
  • sos: 1/2 łyżki oliwy, sok z limonki (do smaku), zgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz.

podwieczorek:

  • 3 mandarynki.

kolacja – warzywa gotowane (pieczone) z tofu i dipem ziołowym:

  • 1 średni ziemniak (100 g),
  • kalafior, fasolka szparagowa lub brokuł (200 g),
  • 1 duża marchewka (100 g),
  • 50 g tofu (wędzone, marynowane) podsmażone bez tłuszczu  w przyprawach, np. pięć smaków, do kurczaka, curry,
  • dip czosnkowy/ziołowy: 1/2 kubka jogurtu nat. 2% (75 g), czosnek/koperek/inne zioła,
  • 2 łyżki kiełków np. fasoli mung, słonecznika, mieszanki na patelnię stir fry.

Dodatkowo, zwłaszcza zimą, postarajmy się wypić w ciągu dnia kilka szklanek ciepłych napojów (nie z lodówki, przynajmniej w temperaturze pokojowej) – herbaty zielonej, czerwonej, ziołowej (mięty, rumianku, pokrzywy, skrzypu, bratka itp.), owocowej lub ciepłej wody.

Unikajmy popijania posiłków (maksymalnie pół szklanki), aby nie rozrzedzać soków żołądkowych i zakłócać trawienia. Pijmy pół godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku.

Smacznego!

 

 

Zdjęcie: fotolia.com/© karandaev.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ