Jadłospis 4 – ok. 1450 kcal (wege)

fotolia.com/© karandaev

na czczo: szklanka ciepłej wody z cytryną

I śniadanie – jajecznica z pomidorem, cebulką i kiełkami:

  • 2 jajka,
  • 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • duży pomidor,
  • kilka piórek cebulki,
  • garść kiełków do posypania.

II śniadanie:

  • 1 mały banan,
  • 10 migdałów.

lunch – sałatka z cykorii z ryżem jaśminowym:

  • 1 duża cykoria,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1 łyżka sparzonych rodzynek,
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich,
  • sos: 1/2 kubka jogurtu nat. (75 g), pieprz, sól, odrobina soku z cytryny, przyprawa curry lub pół łyżeczki musztardy.
  • do tego: porcja ryżu jaśminowego (30 g).

podwieczorek:

  • 5 suszonych śliwek,
  • 1 łyżka fistaszków (bez soli i tłuszczu).

kolacja – zupa dyniowa z grzanką:

  • 300 g dyni,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody i kostka warzywna,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1/2 łyżki oliwy do podania,
  • szczypta imbiru, kurkumy, gałki muszkatołowej, sól, pieprz,
  • grzanka z 1 kromki razowego pieczywa.

Dodatkowo, w ciągu dnia postarajmy się wypić kilka szklanek ciepłych napojów (nie z lodówki, przynajmniej o temperaturze pokojowej) – herbaty zielonej, czerwonej, ziołowej (mięty, rumianku, pokrzywy, skrzypu, bratka itp.), owocowej lub ciepłej wody.

Unikajmy popijania posiłków (maksymalnie pół szklanki), aby nie rozrzedzać soków żołądkowych i zakłócać trawienia. Pijmy pół godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku.

Smacznego!

 

 

Zdjęcie: fotolia.com/© karandaev.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ