Jadłospis 3 – ok. 1485 kcal

fotolia.com/© karandaev

na czczo: szklanka ciepłej wody z cytryną

I śniadanie – twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewkami:

  • 150 g chudego twarogu,
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego (75 g),
  • szczypiorek lub rzodkiewki/cebulka (dużo!),
  • 2 małe kromki razowego chleba żytniego,
  • 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie).

II śniadanie:

  • mały banan,
  • mandarynka,
  • 2 orzechy brazylijskie,
  • 2 suszone morele.

lunch – sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolą:

  • 1 spory ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę,
  • 1 duży ogórek kiszony pokrojony w półplasterki,
  • 1/2 średniego startego na grubej tarce jabłka,
  • 3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki),
  • kilka piórek cebulki,
  • 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni,
  • 1-2 łyżki natki pietruszki (lub więcej),
  • sos: 1/2 łyżki oliwy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, przyprawy, ew. odrobina wody.

kolacja – łosoś pieczony w folii i surówka z marchewki:

  • 150 g ryby (dorsz, mintaj, łosoś, halibut, sola, pstrąg) + sól, pieprz, przyprawy, sok z cytryny,
  • 2-3 starte marchewki (ok. 150-200 g),
  • 1/2 średniego jabłka,
  • 1 łyżka sparzonych rodzynek,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów (15 g),
  • sos: 1/2 kubka jogurtu nat. (75 g), pieprz, sól, odrobina soku z cytryny, ew. odrobina musztardy.

przekąska:

  • szklanka soku pomidorowego (250 ml),
  • 1 owoc kiwi.

Dodatkowo, w ciągu dnia postarajmy się wypić kilka szklanek ciepłych napojów (nie z lodówki, przynajmniej o temperaturze pokojowej) – herbaty zielonej, czerwonej, ziołowej (mięty, rumianku, pokrzywy, skrzypu, bratka itp.), owocowej lub ciepłej wody.

Unikajmy popijania posiłków (maksymalnie pół szklanki), aby nie rozrzedzać soków żołądkowych i zakłócać trawienia. Pijmy pół godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku.

Smacznego!

 

 

Zdjęcie: fotolia.com/© karandaev.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ