Jadłospis 1 – ok. 1450 kcal

© fotolia.com

 

na czczo: szklanka ciepłej wody z plasterkiem cytryny

I śniadanie:

  • 2 kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego (80 g),
  • 1 łyżeczka margaryny miękkiej kubkowej (5 g) (opcjonalnie),
  • 2-3 plasterki polędwicy sopockiej (30 g),
  • ¼ papryki czerwonej (50 g),
  • średni pomidor (100 g),
  • 2-3 liście sałaty (10 g),
  • 1 łyżka natki pietruszki lub innych ziół, np. bazylii, koperku (3 g),
  • kawa/herbata/herbata ziołowa bez cukru.

II śniadanie:

  • kubek jogurtu nat. 2% (150 g),
  • średnia gruszka (120 g),
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich (10 g).

obiad – łosoś w ziołach pieczony w folii z warzywami:

  • świeży łosoś (120 g),
  • 3 łyżki czubate ugotowanego ryżu brązowego (30 g suchego),
  • gotowana fasolka szparagowa (100 g) i zielony groszek (200 g),
  • garść dowolnych kiełków, np. słonecznika, brokuła, lucerny (30 g),
  • zioła, przyprawy, odrobina soku z cytryny.

podwieczorek:

  • kiwi (100 g),
  • szklanka soku pomidorowego (250 ml).

kolacja – sałata z fetą i awokado:

  • kilka garści dowolnej sałaty, rukoli lub liści szpinaku (30 g),
  • ser feta pokrojony w kostkę (30 g),
  • kilka różyczek blanszowanego brokuła (50 g),
  • mały ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę (100 g),
  • kilka piórek czerwonej cebuli (10 g),
  • świeży ogórek (100 g),
  • 1/4 awokado (40 g),
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni (10 g),
  • 1 łyżeczka nasion lnu (5 g),
  • 1 łyżka natki pietruszki, kolendry lub innych ziół (3 g),
  • sos: 1 łyżeczka oliwy (5 g), 1 łyżeczka octu balsamicznego, woda.

 przekąski:

  • szklanka soku marchewkowego (250 ml),
  • średnie jabłko (150 g).

 

Dodatkowo, w ciągu dnia postarajmy się wypić kilka szklanek ciepłych napojów (nie z lodówki, przynajmniej o temperaturze pokojowej) – herbaty zielonej, czerwonej, ziołowej (mięty, rumianku, pokrzywy, skrzypu, bratka itp.), owocowej lub ciepłej wody.

Unikajmy popijania posiłków (maksymalnie pół szklanki), aby nie rozrzedzać soków żołądkowych i zakłócać trawienia. Pijmy pół godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku.

Smacznego!

 

 

 

Zdjęcie: fotolia.com/© karandaev

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ