Hummus z burakiem

© Annie Mole/Foter/CC BY

Ten przepis jest wariacją na temat mojego ulubionego hummus. Obok cieciorki zawiera dodatkowo pieczonego buraka, który nie tylko zmienia jego kolor, ale także wzbogaca w kwas foliowy, mangan, magnez, żelazo i witaminę C.

Składniki na dużą miseczkę:

  • 1 puszka cieciorki lub pół szklanki suchych nasion,
  • 1 średni burak (ok. 100-150 g),
  • 2-3 łyżki tahini lub tyle samo uprażonego sezamu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 5-6 łyżek oliwy,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • do posypania: natka pietruszki, liście rukoli, pestki dyni, słonecznika lub czarnego sezamu.

Cieciorkę z puszki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, aż woda przestanie się pienić (przepis na gotowanie cieciorki znajdziesz tu), a następnie dokładnie odcedzamy.

Buraka kroimy na mniejsze części, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temp. ok. 180 stopni, aż będą miękkie (ok. 30-40 minut). Studzimy, obieramy ze skórki, przekładamy do blendera, dodajemy cieciorkę, zgnieciony czosnek, sok z cytryny, część wody, pastę tahini (jeśli nie mamy, ziarna sezamu prażymy przez kilka minut na suchej patelni, a następnie mielimy w młynku do kawy – powinniśmy otrzymać pastę konsystencji miękkiego masła). Po 3-4 minutach blendowania dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Jeśli pasta wychodzi zbyt gęsta – dolewamy jeszcze zimnej wody.

© topsynette/Foter/CC BY-NC-ND

Podajemy ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym (żytnim, orkiszowym), nachosami kukurydzianymi lub jako dip do warzyw, posypując pestkami, orzechami, natką pietruszki lub listkami rukoli i skrapiając odrobiną oliwy.

Tak przygotowana pasta dostarczy nam cennego roślinnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, maganu i selenu.

© saaleha/Foter/CC BY-SA

 

Zdjęcia: © Annie Mole/Foter/CC BY; © topsynette/Foter/CC BY-NC-ND; © saaleha/Foter/CC BY-SA

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ