Domowa granola (wegan)

© foolproofliving.com_chunky-homemade-granola

Kto nie lubi granoli? Pysznych i słodkich chrupiących płatków zatopionych w mleku, jogurcie lub jedzonych jako przekąskę? Niestety kupne płatki typu „crunchy” zawierają bardzo dużo dodanego cukru, tłuszczu, a czasem także starych, zjełczałych pestek czy orzechów. Przygotowanie domowej granoli jest dziecinnie proste i zajmuje kilka minut, a my mamy pewność, że wszystkie składniki są dobrej jakości. Najlepiej używać bakalii ekologicznych lub chociaż niesiarkowanych (bez dodatku dwutlenku siarki – E220).

Potrzebne składniki:

  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych lub mieszanki różnych ulubionych płatków, np. jęczmiennych, żytnich itp.,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/4 szklanki pestek dyni,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny,
  • 1/4 szklanki pokrojonych suszonych moreli, najlepiej tych na słońcu,
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • 1/4 szklanki (2-3 czubate łyżki) masła orzechowego lub oleju rafinowanego o delikatnym smaku, np. rzepakowego, ryżowego lub z pestek winogron,
  • 2 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu,
  • 2 1/2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej,
  • kilka łyżek wody.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.

W dużej misce łączymy syrop lub miód, ksylitol, wanilię, sól oraz masło orzechowe lub olej i dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody. Dodajemy płatki, posiekane grubo orzechy i migdały oraz wiórki kokosowe i pestki, i obtaczamy je w masie. Można dodać jeszcze kilka łyżek wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Następnie wykładamy ją cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut mieszając kilka razy, aby płatki równomiernie się przyrumieniły. Studzimy.

Ostudzoną granolę można pokruszyć na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z rodzynkami, żurawiną, pokrojonymi morelami i kokosem. Przechowywać w szklanym, zamkniętym słoju.

Do przygotowania granoli można użyć dowolnych orzechów czy bakalii: można dodać otręby, suszone wiśnie, śliwki, jagody goji, nasiona chia, sezam czy siemię lniane – w zależności o upodobań i tego, co akurat mamy w domu. Zamiast cukru czy syropu można dodać rozgniecionego banana lub 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni.

Smacznego!

© foolproofliving.com_chunky-homemade-granola

Zdjęcie i przepis pochodzą ze strony foolproofliving.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ