Czekoladowy krem z awokado (wegan)

© taste.com.au_fot. Jeremy Simons

Dziś postanowiłam podzielić się przepisem na czekoladowy krem z awokado. Krem nie zawiera cukru, a jedynym słodzikiem są daktyle. Może być wspaniałą alternatywą dla przesłodzonych kupnych deserków, choć jego smak delikatnie różni się od tych sklepowych, pełnych sztucznych aromatów.

Taki krem to niezły sposób na wprowadzenie do naszej diety awokado, którego smak nie wszystkim odpowiada, a które jest niezwykle odżywczym i zdrowym owocem, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i wiele witamin oraz minerałów.

Deser jest bardzo sycący, nie da się go dużo zjeść, warto się nim podzielić 🙂

Składniki na 1-2 porcje:

  • 6-7 daktyli bez pestek,
  • 1 duże i dojrzałe awokado,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji lub innych orzechów,
  • kilka łyżek mleka roślinnego,
  • 1 pomarańcza.

Daktyle zalewamy na kilka minut wrzątkiem, aby zmiękły. Pomarańczę dokładnie myjemy, dzielimy na cząstki i dokładnie obieramy je z gorzkich błonek. Można zetrzeć trochę skórki do dekoracji.

Awokado również obieramy, dodajemy daktyle, kakao i klika łyżek mleka, całość miksujemy na gładki krem, dolewając mleka jeśli jest zbyt gęsty. Można dosłodzić odrobiną miodu.

Podajemy udekorowany cząstkami pomarańczy (można z nich zrobić warstwę pośrednią między dwiema warstwami kremu), skórką i posiekanymi orzechami.

Krem świetnie się też sprawdzi jako smarowidło do kanapek!

Smacznego!

© taste.com.au_fot. Jeremy SimonsZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.taste.com.au.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ