Czekoladowe brownie z pistacjami (wegan)

© pistacje.pl_brownie-pistacjowe-z-batatem

Czy ciasto czekoladowe może być zdrowe? I do tego zawierać warzywa? Może! To mocno czekoladowe brownie mile Was zaskoczy, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale jest proste w przygotowaniu i zdrowe!

Składniki na blaszkę 25 x 20 cm:

  • 2 bataty (570 g, po obraniu ok. 460 g),
  • 140 g niesolonych obranych pistacji + 3 łyżki do dekoracji,
  • 160 g kaszy gryczanej niepalonej lub jaglanej, albo 1 szklanka mąki np. bezglutenowej (z kasztanów, kokosowej, migdałowej) lub innej, jaką macie,
  • 1 dojrzały banan (ok. 125 g),
  • 1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu,
  • 75 g świeżych lub suszonych daktyli bez pestek, namoczonych przez 15 minut w gorącej wodzie,
  • 8 łyżek (160 g) melasy z karobu, trzcinowej, syropu klonowego lub z agawy,
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao,
  • szczypta soli.

Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze do miękkości – ok. 15 minut. Studzimy.

Pistacje (tylko 140 g) i kaszę gryczaną lub jaglaną mielimy razem w blenderze na mąkę i przesypujemy do miseczki. Następnie blendujemy obranego banana i  pozostałe składniki, a gdy masa będzie idealnie kremowa dodajemy mąkę z pistacji i kaszy i znów dokładnie wszystko łączymy.

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałymi posiekanymi 3 łyżkami orzeszków i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.

Przed wyjęciem z foremki i krojeniem ciasto powinno być zupełnie ostudzone.

Smacznego!

© pistacje.pl_brownie-pistacjowe-z-batatemZdjęcie i przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzą ze strony pistacje.pl.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ