Cynamonowo-amarantusowe śniadanie (wegan)

© nutritionstripped.com_Cinnamon Apple & Pear Amaranth Porridge

Jakiś czas temu pisałam o amarantusie, niezwykłej roślinie, bogatej w łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko, cenny skwalen i witaminy. Warto dodać, że te maleńkie ziarenka nie zawierającej glutenu.

W sklepach można kupić amarantus w postaci „dmuchanego” poppingu, surowych ziaren lub mąki. Popping świetnie sprawdza się jako dodatek do zup lub sałatek, jednak dziś chciałabym podzielić się przepisem na amarantusową „owsiankę”. Można ją przygotować na wodzie, mleku lub mleku roślinnym – zależnie od upodobań. Ziarna można wcześniej namoczyć w wodzie – szybciej się ugotują.

Składniki na 1 porcję:

  • ¼ szklanki amarantusa (50 g),
  • 1 ½ szklanki mleka roślinnego lub wody,
  • 1/2 pokrojonego w kawałki jabłka,
  • 1/2 pokrojonej w kawałki gruszki,
  • 1 łyżka miodu, syropu klonowego lub innego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej),
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • do posypania: 1 łyżka posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych lub nasion sezamu.

Opłukany amarantus wrzucić do gotującego się mleka, posolić, gotować do miękkości ok. 15-20 minut, dolewając mleka (jeśli wyjdzie zbyt gęste).

Na patelni rozgrzać miód lub syrop, dodać kawałki owoców, ew. odrobinę wody, przyprawy i chwilę poddusić, aż owoce lekko zmiękną. Dodać je do amarantusa, wymieszać. Podawać posypane orzechami.

To śniadaniowe danie można zjeść także na zimno jako deser, podwieczorek lub lekki posiłek przed treningiem.

Smacznego!

© nutritionstripped.com_Cinnamon Apple & Pear Amaranth PorridgeZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.nutritionstripped.com.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ