Cukiniowy makaron z kremowym sosem z suszonych pomidorów (wege)

© ahappyfooddance.com_zucchini-noodles-sun-dried-tomato-cream-sauce

W ostatnich tygodniach na talerzach moich znajomych zagościł cukiniowy makaron. Co prawda nie jest to sezon na cukinię, ale postanowiłam poszukać inspiracji na wykorzystanie tego warzywa w ten sposób. Jeśli macie suszone pomidory i zioła, to szybko wyczarujecie pyszne, wiosennie wyglądające danie!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie cukinie, pokrojone w cienkie paseczki lub długie wstążki, np. obieraczką julienne,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
  • 1-2 ząbki czosnku, rozgniecione,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1-1 1/2 szklanka bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • 1/3 szklanki pociętych w cienkie paski suszonych pomidorów, namoczonych we wrzątku,
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu lub sera pecorino,
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 6-8 listków świeżej bazylii,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, paprykę i gotujemy 2-3 minuty, aż czosnek się zeszkli. Dodajemy bulion, śmietanę, pomidory, połowę sera, tymianek i oregano. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec wrzucamy cukiniowe wstążki i gotujemy chwilę, aż makaron zmięknie i połączy się z sosem.

Podajemy posypane pozostałym serem, pieprzem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

© ahappyfooddance.com_zucchini-noodles-sun-dried-tomato-cream-sauceZdjęcie i przepis pochodzą ze strony ahappyfooddance.com.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ