Bezglutenowa sałatka z cukinią, pomidorkami, komosą i fetą (wege)

© bojongourmet.com_quinoa-with-roasted-corn-zucchini-and

Dziś przepis na prostą sałatkę do pudełka: kolorową, sycącą, a jednocześnie lekkostrawną i bezglutenową.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej (100 g),
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju do smażenia,
  • 1 mała cukinia, pokrojona w półplasterki,
  • 1 mała czerwona cebulka pokrojona w piórka,
  • 6-7 łyżek kukurydzy z puszki,
  • 100 g owczo-koziej fety dobrej jakości,
  • 12 pomidorków koktajlowych lub 1 duży, np. malinowy,
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie),
  • garść natki pietruszki lub świeżej kolendry,
  • 1 łyżka nasion chia lub sezamu,

na dressing:

  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 3 łyżki oliwy lub innego oleju tłoczonego na zimno, np. sezamowego lub rzepakowego,
  • kilka łyżek wody.

Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu lub tego postu.

Cukinię wraz z cebulką delikatnie podsmażamy na oliwie, aż zmięknie i zostawiamy do przestygnięcia, pomidorki kroimy na połówki. W szklance mieszamy oliwę z wodą i przyprawami.

Na koniec mieszamy wszystkie składniki wraz z pokruszoną fetą i dressingiem, dekorujemy nasionami i zieleniną.

Zachęcam do eksperymentów: kukurydzę możemy zastąpić czerwoną fasolą, komosę – kaszą jaglaną lub brązowym ryżem, a fetę – kozim serem lub wędzonym tofu (wersja wegańska).

Smacznego!

© bojongourmet.com_quinoa-with-roasted-corn-zucchini-andZdjęcie i przepis pochodzą ze strony bojongourmet.com.

 

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ