Bakłażanowy przekładaniec z soczewicą i kozim serem (wege)

© taste.com.au_fot. Ben Dearnley

To efektowne wyglądające danie jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie soczewicy (ok. 20-30 minut), ale w tym samym czasie przygotowujemy bakłażana. Bardzo dobrze smakuje na zimno – można je zabrać następnego dnia do pracy jako sałatkę.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży bakłażan,
  • 1/2 szklanki suchej soczewicy zielonej lub brązowej (ok. 100-150 g),
  • 2 cebulki dymki lub jedna cebulka,
  • szczypiorek z dymki,
  • 12 pomidorków koktajlowych lub 2 średnie (mogą być także suszone z zalewy),
  • 50 g miękkiego koziego sera,
  • odrobina oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia,
  • świeże lub suszone zioła do wyboru: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, oregano,
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2-3 garście rukoli,
  • sól, pieprz.

Zaczynamy od zalania opłukanych nasion soczewicy gorącą wodą (dwa razy tyle wody, co nasion), odstawiamy je na 10-15 minut do napęcznienia, następie odlewamy wodę i zalewamy nową porcją wrzątku, w której gotujemy soczewicę do miękkości. Pod koniec gotowania solimy.

Bakłażana myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy mocno z obu stron i odstawiamy na 10 minut, aż puszczą sok. Płuczemy pod bieżącą wodą z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie grilujemy lub smażymy na patelni z obu stron na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju rzepakowego na złocisty kolor (lub do miękkości).

Ugotowaną i odcedzoną gorącą soczewicę mieszamy w garnku z przekrojonymi pomidorkami, cebulką, doprawiamy octem, odrobiną oliwy, przyprawami, solą i pieprzem.

Na talerzu układamy plastry bakłażana, przekładając je soczewicą. Całość posypujemy pokruszonym kozim serem, świeżymi ziołami i rukolą, ew. skrapiamy jeszcze kilkoma kroplami oliwy. Podajemy jako samodzielne danie, z ryżem, ulubioną kaszą lub kromką pełnoziarnistego pieczywa.

Smacznego!

 

© taste.com.au_fot. Ben DearnleyZdjęcie i przepis pochodzą ze strony www.taste.com.au.

 

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ