Arabska sałatka z pieczonym kalafiorem (wege)

amazingalmonds_arabska salatka z kalafiorem

Ta oryginalna sałatka pochodzi ze Środkowego Wschodu, pełna jest egzotycznych aromatów i stanowi ciekawy pomysł na przygotowanie dania z kalafiora.

Składniki:
(dla 2 osób)

  • 1 kalafior,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (lub innego oleju),
  • 3 łyżeczki marokańskiej przyprawy Ras El Hanout lub kilku przypraw z listy poniżej (gotową mieszankę można kupić w internecie; przepis na „uproszczoną” mieszankę poniżej), można też użyć klasycznego curry z dodatkiem cynamonu i goździków lub garam masali,
  • 1/4 szklanki obranych ze skórki migdałów,
  • kubeczek jogurtu naturalnego (150 g),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (ew. więcej do smaku),
  • nasiona z 1/2 owocu granatu,
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki rodzynek, suszonych czarnych porzeczek lub żurawiny,
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania,
  • sól, pieprze do smaku.

Na mieszankę Ras El Hanout (z przepisu wychodzi ok. 4 łyżeczek):

  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1/2 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry,
  • 1/4 łyżeczki ziemi cayenne,
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużym płaskim naczyniu żaroodpornym lub na blasze układamy folię aluminiową, a na niej kalafiora podzielonego na dość małe różyczki (1-2 cm). Skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami, a następnie dłońmi delikatnie obtaczamy kawałki w sosie, aby w miarę równo był nim pokryte. Pieczemy w ok. 20-25 minut, a następnie studzimy.

Migdały prażymy na suchej patelni kilka minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliły.

Przekładamy kalafiora do miski lub na płaski talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie posypujemy całość nasionami granatu, rodzynkami, migdałami i kaparami. Całość możemy jeszcze udekorować natką pietruszki lub kolendrą.

Sałatka najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, z dodatkiem ryżu brązowego czy kaszy jaglanej. Może stanowić też osobne danie, np. jako lekkostrawna kolacja.

Smacznego!

arabska salatka z kalafiorem

 

 

Przepis i zdjęcie zaczerpnięte ze strony amazingalmonds.com.au.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ