Afrykańska zupa z masłem orzechowym (wegan)

© ohmyveggies.com_african_peanut_soup

Przepis na tę zupę znalazłam na jednym z zagranicznych blogów i tak bardzo mnie zaintrygował, iż chciałabym się nim z Wami podzielić. Zupa jest całkowicie wegańska, aromatyczna i mocno rozgrzewająca, w sam raz na chłodne dni. Bogatym źródłem białką są w niej fistaszki.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 duża posiekana cebula,
  • 1/4 małego selera (pokrojonego),
  • 2 ząbki czosnku (zgniecione),
  • 1/2 łyżeczka posiekanej papryki chilli (bez pestek) lub duża szczypta suszonego chilli,
  • 2 średnie bataty pokrojone w kostkę 1 x 1 cm,
  • 3/4 szklanki pomidorów bez skórki lub 1/2 puszki,
  • sól, czarny pieprz, szczypta pieprzu cayenne do smaku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie),
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
  • 4-5 łyżek prażonych fistaszków do podania.

W garnku zagotowujemy wodę lub bulion, dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem masła orzechowego, kolendry i orzeszków. Gotujemy ok. 15 minut. Odlewamy szklankę zupy, dodajemy masło orzechowe, dokładnie rozrabiamy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Podajemy posypane orzeszkami i świeżą kolendrą lub natką.

Zamiast batatów możemy użyć dyni – zupa będzie równie pyszna!

Smacznego!

 

© ohmyveggies.com_african_peanut_soup

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga ohmyveggies.com.

 

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ