8 wskazówek, które pomogą wybrać prawdziwy miód

© Roberta Tavernati/Patio Furniture/CC BY-NC-ND

Jak wybrać dobry miód?

  1.  Należy pamiętać, że miody wcześniej czy później krystalizują. Te, które kupujemy jesienią, mogą być jeszcze płynne, natomiast jeżeli miody kupowane zima są płynne, to z pewnością były podgrzewane. Wyglądają atrakcyjnie, ale istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że zostały poddane działaniu zbyt wysokich temperatur, a tym samym – zostały pozbawione swoich odżywczych i leczniczych właściwości.
  2. Każdy miód ma swój charakterystyczny smak, zapach i kolor. Jeśli na etykiecie widnieje napis, np. miód lipowy, to zawartość słoika nie powinna być ciemnobrązowa lub zielonkawa, tylko jasnożółta. Kupując miód, należy więc pamiętać o jego cechach charakterystycznych.
  3. Dobrze jest przed zakupem skosztować trochę, aby sprawdzić jego smak i zapach. Nie powinny być w nim wyczuwalne żadne obce zapachy i posmaki.
  4. Miód należy kupować w nowych i czystych słoikach, z naklejonymi etykietami, które powinny zawierać: nazwę miodu, masę miodu, datę rozlewu, nazwę producenta lub rozlewni miodu (łącznie z adresem). Niedopuszczalne jest sprzedawanie miodu bez żadnej etykiety lub w butelkach z tworzywa sztucznego.
  5. W skład miodu wchodzi również woda, a jej ilość zależy od pory roku, ilości opadów, temperatury otoczenia i od gatunku miodu. W miodach nie powinno być więcej niż 20% wody, tylko w miodzie wrzosowym jej ilość może dochodzić do 23%. Im mniej wody, tym miód dłużej dojrzewał w plastrach. Wyższa zawartość wody może świadczyć o tym, że miód został odwirowany z plastrów w niewłaściwym momencie – gdy jeszcze nie odparował wody i był niedojrzały. Może to spowodować jego fermentację. Zawartość wody można oszacować, przeprowadzając prosta próbę. Należy nabrać łyżkę płynnego miodu z naczynia, po czym wlać go z powrotem z pewnej wysokości. Jeżeli miód jest dojrzały i nie zawiera nadmiaru wody – na jego powierzchni tworzy się charakterystyczny stożek, a strużka miodu wygląda jak wąska wstążka. Jeśli natomiast w miodzie jest za dużo wody, na powierzchni powstaje wgłębienie w kształcie niewielkiego lejka.
  6. Osoby handlujące miodem muszą mieć zezwolenie Inspekcji Weterynaryjnej na wprowadzanie do obrotu każdej odmiany miodu, który kupujemy. Taki certyfikat jakości powinien być pokazany na życzenie klienta.
  7. Jeśli kupujemy miód w sklepie czy supermarkecie koniecznie sprawdźmy na etykiecie skąd pochodzi. Najlepiej, jeśli będzie to oczywiście miód polski, ale musi to być wyraźnie zaznaczone – dla większość pasiek to element reklamy. Niestety w większości tanich miodów dominuje miód z Unii Europejskiej (UE) lub spoza krajów UE. Wtedy kupujemy mieszaninę miodów pochodzących z różnych krajów, najczęściej jednak z Chin…
  8. Pamiętajmy – dobry miód nie będzie tani. Jeśli słoiczek 400 g (standardowy słoik dżemu) kosztuje w supermarkecie mniej niż 12-14 zł, to prawdopodobnie kupujemy tanią podróbkę, która z prawdziwym miodem ma niewiele wspólnego.

 

© Vanessa (EY)/Ashley Modern/CC BY-NC-ND

Zdjęcia: © Roberta Tavernati/Patio Furniture/CC BY-NC-ND; © Vanessa (EY)/Ashley Modern/CC BY-NC-ND.

Bądź Społecznościowy, podziel się tym postem!

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZAPISZ SIĘ NA WIZYTĘ